Zakaj so obleke visoke mode tako drage?

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Ste se kdaj vprašali, zakaj so obleke visoke mode tako drage? Odgovor boste našli ob ogledu spodnjega videa, ki prikazuje izdelavo obleke angleške modne hiše kreatorja Alexandra McQueena. Čeprav je pri 39 letih umrl, njegova blagovna znamka Alexander McQueen še vedno živi.

Sarah Burton, umetniška direktorica modne hiše Alexander McQueen, je našla navdih za obleko v Alexandrovi ljubezni do narave in rož. Obleka “Red Rose” (rdeča vrtnica) je iz kolekcije jesen/zima 2019, njena izdelava pa nam ponuja edinstven vpogled v delo v njegovem ateljeju, kjer spretne roke šivilj uresničujejo vizijo modnega kreatorja. Vodja ateljeja Judy Halil v videu korak po koraku prikaže postopek izdelave obleke, ki je sijajen prikaz spretnosti in znanja ročne izdelave unikatnih oblek. Znanje, ki žal vedno bolj izumira.

Spodnje konstrukcijsko oblačilo je sestavljeno iz korzeta in spodnjega krila, na katerega je na koncu pritrjena zgornja obleka. Obleka je iz svilenega tafta. To je težka svilena tkanina rahlo kovinskega sijaja. Na krojaški lutki obleko modelirajo tako, da blago pripnejo, popravijo in spet pripnejo, dokler niso zadovoljni s končnim videzom. Krilo sestoji iz velikih vrtnic, oblikovanih iz blaga. Veliko je ročnega dela. Cena obleke ni znana, saj gre za unikatno, vzorčno obleko, namenjeno modnih pistam in razstavam.

Video @MashaVasyukova.

POŠLJI NAPREJ