Festival obmetavanja s paradižniki La Tomatina

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Kar se je leta 1945 v španskem mestu Buñol, začelo s sporom dveh fantičev, je preraslo v vsesplošno obmetavanje s hrano na mestnem trgu. Dogodek je sedaj prerasel v vsakoletni festival obmetavanja s paradižniki.  Meščani in obiskovalci si dajo duška, ter poskrbijo za vse lanskoletne tihe zamere do sosedov.

Festival obmetavanja s paradižniki La Tomatina je bil sprva prepovedan

La Tomatina je bila v zgodnjih 50. letih prepovedana, vendar to ni ustavilo udeležencev, ki so jih nato aretirali. Ljudje so protestirali proti prepovedi in dogodek je bil spet dovoljen, s še več udeleženci in z večjo strastjo. A praznovanje je bilo ponovno preklicano do leta 1957, ko so meščani v znak protesta organizirali pokop paradižnika. Na demonstraciji so meščani nosili krsto z ogromnim paradižnikom, spremljala pa jih je pogrebna glasba.  Protest je bil uspešen. Festival La Tomatina je bil dokončno dovoljen in je postal uradni festival.

 

Obmetavanje traja eno uro

Od takrat se je število udeležencev iz leta v leto povečevalo, kot tudi navdušenje nad festivalom La Tomatina. Dogodek traja le eno uro in se zgodi zadnjo sredo v avgustu (festival je v letu 2020 preklican zaradi Korona pandemije). Število udeležencev je omejeno na 22.000, potrebno je kupiti vstopnico. Točno opoldne zazvoni gong in borba se začne.

 

Municijo (paradižnike) dostavljajo tovornjaki

Pet tovornjakov se po mestnih ulicah prebija med obiskovalci in jim dostavlja municijo, paradižnike torej. Porabijo 120 ton paradižnikov. Organizatorji udeležencem svetujejo, naj oblečejo oblačila, ki jih lahko nato zavržejo. Natikači niso dobra izbira, saj so ulice prekrite s paradižnikovo mezgo. Oči si je dobro zaščititi z masko ali plavalnimi očali, saj paradižniki vsebujejo citronsko kislino, zaradi česar oči lahko pečejo. Je pa citronska kislina dobra za kožo. Na tovornjakih paradižnike prej zmečkajo, da ne bi metanje celih paradižnikov poškodovalo udeležencev.

 

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

Ulice so prekrite s paradižnikovo mezgo

Pročelja hiš zaščitijo z velikimi ponjavami. Običajno boj traja približno eno uro, nakar je mestni trg prekrit s paradižnikovimi ostanki. Požarna vozila se nato vozijo po ulicah in udeležence spirajo s curki vode, da z njihovih teles odstranijo ostanke paradižnika.  Citronska kislina v paradižniku povzroči, da oprane površine v mestu postanejo zelo čiste.

 

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Mestni svet mesta Buñol je izdal sledi kratek seznam navodil za varnost udeležencev na festivalu:

Ne mečite ničesar razen paradižnika.
Ne trgajte oblačil.
Stisnite paradižnik, preden ga vržete, da ne poškodujete drugih.
Držite zadostno razdaljo od tovornjakov.
Po drugem zvonu gonga nehajte metati paradižnike.
Sledite navodilom varnostnega osebja.
Paradižnik mečite samo na tarčo, ki jo vidite, da ne poškodujete drugih.
Paradižnikov ne mečite neposredno na zgradbe.
Imej se lepo!

 

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

 

POŠLJI NAPREJ