“Burning men” je najbolj čudaški festival na svetu

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

 

Vsako leto festival Burning Men obišče več ljudi

Od skromnih začetkov se je festival vsako leto večal. Leta 2019 ga je obiskalo že 78.000 obiskovalcev. Hkrati pa je rasla lesena skulptura, ki jo vsako leto na koncu festivala zažgejo. Kar je bilo sprva intimno druženje družin in prijateljev, se je razraslo v umetniško, apokaliptično mesto samoizražanja, kar je pritegnilo pisano množico boemov in hipijev po duši iz celega sveta.

Foto: Burning Man festival iz zraka, vir: Wikipedija
Foto: Burning Man festival iz zraka, vir: Wikipedija

 

V puščavi zraste začasno mesto

Od leta 1988 festival organizirajo v Nevadski puščavi Black Rock in sicer vsako leto konec avgusta. V času festivala v puščavi zrase pravo malo mesto. Obiskovalci festivala so hkrati prostovoljci, ki v devetih dneh, kolikor traja festival, zgradijo vsako leto novo leseno skulpturo. Za nekatere je festival tudi duhovno očiščenje. Na skulpturo obesijo listke s svojimi željami, ki zgorijo na vrhuncu festivala, ko leseno skulpturo obredno zažgejo.

 

Foto: GemGemRemy, Pixabay
Foto: GemGemRemy, Pixabay

 

Nori kostumi in prevozna sredstva

Festival je pisan preplet umetnosti, dogodkov in glasbe. Nori kostumi, skulpture in vozila se ponoči zasvetijo v neonskih lučeh. Puščava utripa v svetlobni predstavi. Eksperiment utopične skupnosti za nekaj dni zadnja leta doživlja pritožbe, da je postal mesto zbiranja in razkazovanja vplivnežev, ki z delom ne prispevajo k skupnosti, tako kot bi morali.

 

 

 

 

POŠLJI NAPREJ