6 trikov za lažje in hitreje lupljenje trdo kuhanih jajc

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Kuhana jajca so tipična sestavina zajtrka v nobel hotelih. Pojavijo se tudi v nešteto receptih, še največ pa jih pojemo za velikonočne praznike.

A malokdo se veseli lupljenja trdo kuhanih jajc. Borba z malimi koščki trde lupine, frustracija, ko polovica kuhanega beljaka ostane znotraj lupine. Namesto bleščečega belega jajca imamo v rokah zveriženo jajce, kot da bi ga napadel trop lačnih miši.

Če želite izboljšati izgled vaših trdo kuhanih in olupljenih jajc ter pohitriti postopek lupljenja, se lotite katerega od spodnjih trikov za lupljenje jajc. Morda bo kateri pravi?

 

Limona v vodi za kuhanje

V vodo za kuhanje jajc damo rezino limone. Kislina naj bi spremenila pH lupine in jajce naj bi se lažje olupilo.

 

Soda bikarbona v vodi za kuhanje

V vodo za kuhanje jajc dodamo žličko sode bikarbone. Med vretjem naj bi soda bikarbona povzročila spremembo pH jajčne lupine. Zato bomo jajca lažje olupili.

Povaljaj in olupi

Trdo kuhano jajce povaljamo z dlanjo, da pri tem zdrobimo lupino. Jajce nato olupimo.

 

Olupi z žlico

Jajce olupimo na eni strani. Nato s pomočjo žlice jajce v lupini ločimo od lupine.

 

Olupi na dveh straneh in pihni

Jajce olupimo na dveh nasprotnih straneh. Nato jajce med dlanema pihnemo, da skoči iz lupine.

 

Potresi v kozarcu z vodo

Trdo kuhano jajce damo v kozarec za vlaganje, do polovice napolnjen z vodo. Kozarec trdno zapremo in ga nato nekaj sekund odločno pretresamo. Jajce bo počilo, pod lupino bo prišla voda in zato ga bomo lažje olupili. Najti moramo ravno pravo moč stresanja – če stresamo premočno bomo jajce poškodovali, če stresamo prenežno pa jajce ne bo razpokalo.

POŠLJI NAPREJ