To je ena izmed najdražjih otroških posteljic na svetu in je ekološka

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Točno 26.458 € stane izdelava enega kosa tega otroškega pohištva. Kar zasoljena cena za otroško posteljico, kajne? Če pa jo primerjamo z najdražjo posteljico na svetu, narejeno iz čistega zlata za neverjetnih 12 milijonov evrov, se cena te otroške posteljice kar naenkrat ne zdi več tako visoka.

In čemu tako zasoljena cena? Zato, ker pri njeni proizvodnji ni bilo uporabljenih popolnoma nič fosilnih goriv. Seveda spoštovanje narave ni zmeraj poceni.

 

Vattenfall crib
Foto: Yvonne Witte/Vattenfall

Edina na svetu

Vendar posteljica ni naprodaj. Gre za prototip in marketinško orodje, ki ga je izdelala nizozemska marketinška agencija DDB Unlimited za naročnika, švedsko državno energetsko multinacionalko Vattenfall. Izdelke za našo vsakdanjo rabo je brez fosilnih goriv je skoraj nemogoče proizvesti, pravijo. Analizirati moramo način izdelave vsakega izdelka, le tako bomo našli ekološke rešitve. Otroško posteljico so uporabili kot predmet, ki bi sprožil pogovor glede uporabe fosilnih goriv v proizvodnji. Glavni cilj je bil pokazati javnosti, kako zahtevno je vsakdanje predmete izdelati brez uporabe goriv.

 

Izdelava je bila zahtevna

Predmet, kot je otroška posteljica je zelo zahtevno izdelati na tak način, ni pa nemogoče. Marketinška agencija pojasnjuje, kako so koncept spravili k življenju in kako so otroško posteljico izdelali: Prevleka vzmetnice je morala biti ročno tkana, ovčjo volno so prepeljali z jadrnico, les so posekali, razrezali in posušili z uporabo eko zelene elektrike. Za lepljenje lesenih delov so uporabili naravno lepilo živalskega izvora iz bližnje kmetije, les pa prebarvali z naravno barvo s škrobom kot vezivom in pigmentom iz lokalno nabrane krede.

 

Ekološka proizvodnja mora biti prihodnost

Potrebe po ekološko izdelanih izdelkih so velike. Prihodnjim generacijam moramo zagotoviti boljšo in čistejšo prihodnost. Pri izdelavi posteljice so je pokazalo, da je potrebno tovrstne procese poceniti in pospešiti. Potrdili so, da vsakdanje predmete lahko izdelamo brez fosilnih goriv. Vendar z velikanskimi stroški. Zato bo naslednji korak ugotoviti, kako jih lahko izdelamo hitreje in ceneje.

POŠLJI NAPREJ