Prodajate svojo nepremičnino? Nasveti za povečanje vrednosti.

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Prodajate svoje stanovanje ali hišo ali pa o tem šele razmišljate? Uporabite nekaj majhnih trikov, s katerimi boste povečali vrednost stanovanja ali hiše in bolj pritegnili potencialne kupce.

Najprej stanovanje pripravite za fotografiranje, saj bodo fotografije v nepremičninskem oglasu prvo, kar bodo potencialni kupci videli. Čeprav bodo morda ogledi potekali dalj časa, pa tudi med ogledi poizkusite v stanovanju obdržati enako stanje.

 

Počistite, prebelite in odstranite šaro

Najbolj pomembno je, da stanovanje ali hišo počistite. Ni bolj odbijajočega, kot v nepremičninskem oglasu videti slike spalnice z razmetano posteljo polno ponošenih oblačil (da, tudi to sem že videla).

Vzemite si čas in pospravite vse osebne predmete, obleke, nenavadne spominke, preveč osebne fotografije… Še posebej če prodajate manjšo nepremičnino, jo boste s tem optično povečali, predmeti pa ne bodo preusmerjali kupčeve pozornosti. Še posebej bodite pozorni na kopalnico in na vrh kuhinjskih omaric. Če imate na hladilnik navado pripenjati liste, otroške risbice in druge spominke, pospravite tudi to. Čevlji v predsobi naj bodo v omarici, obleke pa v omari. V kopalnici naj ne visijo domače halje in pižame, pospravite tudi plastenke s kozmetiko in čistila.

Ne pozabite, kupci si želijo predstavljati sebe, kako živijo v tem stanovanju. Če vidijo preveč osebnih predmetov, jih to odvrne in počutijo se kot vsiljivci. Seveda ni potrebno pretiravati. Nočete tudi, da bi vaš dom izgledal preveč sterilno. Najdite ravno pravšnjo mero, tako da bo dom izgledal prijetno in vabljivo.

 

Foto: Samantha Gades, Unsplash
Foto: Samantha Gades, Unsplash

 

Dekorirajte

Pomislite, kako bi lahko v stanovanju poceni in na hitro pričarali prijetno in vabljivo vzdušje. Na primer – nikoli ne podcenjujte vtisa, ki ga naredi šopek svežih cvetlic. Enako velja za lončnice ali celo dobre umetne rože. Zelenje ustvari prijetno vzdušje, ne pozabite na to. Na kuhinjsko mizo postavitve pogrinjke in krožnike. Mize nikakor ne pustite prazne. Če so kopalniške preproge ali tuš zavesa stare, umazane in raztrgane, jih zamenjajte. Kavč morda lahko polepšate z novimi okrasnimi blazinami. Postelja v spalnici naj bo prekrita z lepim pregrinjalom.

Vse kupljene stvari boste po nakupu lahko odnesli v nov dom. Nihče ne pričakuje, da jih boste pustili v prodanem stanovanju. Služijo torej le za dober prvi vtis in vam zanje ne sme biti škoda denarja. Poleg tega boste z urejenim stanovanjem pri potencialnih kupcih pustili vtis, da ste za stanovanje dobro skrbeli in da jih po nakupu ne čakajo neprijetna presenečenja.

 

Foto: Christopher Jolly, Unsplash
Foto: Christopher Jolly, Unsplash

 

Odišavite

To je tako enostavno in poceni, da bi bilo škoda to pozabiti. Stanovanje odišavite. Uporabite nevtralne vonje, ki naj ne bodo premočni. Uporabite lahko dišeče sveče, ki bodo prižgane tudi ustvarile prijeten občutek v stanovanju.

 

Popravite majhne napake

Sedaj je čas, da končno popravite majhne napake. Zlomljeno stikalo za luč? Nič kaj dober vtis ni, ko morebitni kupec pritisne na polomljeno stikalo. Stikalo in menjava stane nekaj evrov. Polomljena kljuka, razbito ogledalo, vrata omare odpadajo, žarnica ne deluje? Vse to raje popravite, saj vam kupec v procesu pogajanj za ceno ne bo mogel reči: “Vse je super, ampak ker moram stvari popraviti, vam ponujam 2.000 eur manj”, če pa bi vas popravila prišla le 500 eur, na primer.

 

Ne pozabite na vrt

Če imate vrt, ga uredite. Pokosite travo, pograbite listje, pospravite na tleh ležeča vedra in cevi za vodo. Popravite ograjo, podmažite vrata. Če se barva lušči, investirajte v posodico barve in nekaj ur časa, ter jo prebarvajte. Ne boste verjeli, kakšno razliko to naredi.

Ne pozabite, da je vrt del nepremičnine. Če bodo kupci videli zanemarjen vrt, bodo pomislili da ste enako slabo skrbeli tudi za hišo.

 

Foto: Rajesh Appalla, Unsplash
Foto: Rajesh Appalla, Unsplash

 

Polepšajte kuhinjo

Kuhinja je najbolj pomemben del hiše. Če boste kuhinji posvetili nekaj pozornosti in denarja, se vam bo zagotovo obrestovalo. Če so kuhinjski elementi dotrajani, jih ni potrebno v celoti zamenjati. Oblepite jih lahko s samolepilno tapeto ali jih pobarvate. Zamenjajte še ročaje in kuhinja bo povsem drugačna.

Pred ogledom s kuhinjskega pulta pospravite večje aparate, saj bodo tako kuhinjski pulti izgledali večji. Ne pozabite očistiti in pospraviti predalov, saj kupci radi odpirajo predale in omarice. Očistite napo in hladilnik, ter vse nerjaveče površine, kjer se rada nabere nesnaga.

POŠLJI NAPREJ