Bananin olupek. Pripravite poceni naravno gnojilo

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Banane niso samo okusen in zdrav sadež. Bananin olupek, ki ga po navadi zavržemo, lahko uporabimo kot gnojilo za naše sobne rastline ali zelenjavni vrt. Preprost in naraven pripravek bo enako učinkovit kot kupljen.

 

Bananin olupek vsebuje kalij, fosfor in kalcij

Zaradi naravnih sestavin tak pripravek ne bo škodil rastlinam in zemlji, kot bi jim lahko škodilo umetno gnojilo. Bananin olupek je eden največjih naravnih virov kalija, vsebuje pa tudi fosfor in kalcij. Kalij je zelo pomemben pri rasti rastlin, saj krepi steblo in rastlino ščiti pred boleznimi. Poleg tega pripomore k boljšemu cvetenju in krepi plodove.

Iz bananinih olupkov lahko pripravimo dve vrsti gnojil. Prvo je posušeno gnojilo v prahu, drugo pa tekoče bananino gnojilo. Za pripravo potrebujemo bananine olupke. Najboljši so olupki zelo zrelih banan.

 

Gnojilo v prahu iz bananinih olupkov

Bananine olupke narežemo na nekaj centimetrov velike koščke. Za nekaj dni jih damo na sonce, da se posušijo, porjavijo in postanejo zelo drobljivi. Če nimamo sončnega mesta, jih lahko posušimo tudi v mikrovalovni pečici.

Posušene bananine olupke nato stremo, da dobimo prah. Lahko pa jih tudi zmeljemo v kavnem mlinčku ali multipraktiku.

Z bananinim gnojilom v prahu rastline pognojimo dvakrat mesečno. Čajno žlično prahu potresemo okrog rastline in zalijemo. Bodite potrpežljivi, rezultate gnojenja lahko pričakujete čez tri mesece.

 

Tekoče gnojilo iz bananinih olupkov

Sveže bananine olupke narežemo in jih damo v posodo. V posodo natočimo vodo in mešanico pustimo stati vsaj 3 dni. Po treh dneh precedimo in bananine olupke zavržemo. Tekočina je tekoče bananino gnojilo, ki ga dodamo k vodi za zalivanje. Vodo za zalivanje in bananino gnojilo pripravimo v razmerju 5:1 (5 delov vode, 1 del gnojila).

Svežih olupkov banan ne potresamo neposredno k rastlinam. Olupki se namreč razgrajujejo veliko časa in pri tem rastlini celo odvzemajo kalij. Poleg tega ob gnitju privlačijo insekte in druge žuželke.

 

POŠLJI NAPREJ