Otrok želi domačo žival. Katera je najbolj primerna?

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Sem strokovnjak na področju domačih živali. Skozi otroštvo sem imela nešteto domačih živali, čeprav sem živela v mestnem stanovanju v bloku. Mama mi namreč ni hotela kupiti svetega grala mojih sanj – psa.

Pet papig (vse so se imenovale Koki in z nobeno se nisem kaj dosti razumela), zajec Filip (ki mi je zgrizel knjige iz knjižnice, ki so se valjale pod posteljo), morski prašiček Blondi (tega sem imela res rada, a je lepega dne “odšel k stricu na deželo”. Mislim, da so mi le prikrili, da je v resnici umrl), želva, hrčki (imela sem parček, po besedah prodajalca dva fanta. “Fanta” sta potem čudežno dobila cel zarod potomcev 🙁 ).

Po letih prosjačenja sem končno dočakala “DA” in dobila sem psa. Pudlja. Poimenovala sem ga Tedi. Najraje ga je imela babica, ki je bila sprva njegov največji nasprotnik, na koncu pa je spal v njeni postelji in dobil najboljše od ust utrgane koščke njene hrane.

Zato vam lahko iz prve roke in na podlagi lastnih izkušenj, ter z vidika otroških oči povem, katera žival je za otroka najbolj primerna.

 

Pes

Pes je pogost hišni ljubljenček, primeren za vse starosti otroka. Je pa vse odvisno od pasme psa in s tem povezanim značajem psa. Svetujem vam, da se pred nakupom psa dobro podučite o značilnostih in potrebah pasme, ki so vam všeč. Velika nemška doga izgleda res kul, ampak ali imate prostor zanjo v majhni garsonjeri? Lovski psi potrebujejo nekaj ur sprehoda dnevno, imate čas za to? Pudeljčki so prijazni družinski psi, ampak ali boste vsak dan umivali blatne tačke in česali dlako, če živite na deželi?

Upoštevajte, da bo pes z vami okrog deset let. Doma ga ne morete puščati samega več kot nekaj ur, dopuste boste morali prilagoditi psu ali ga pustiti v pasjem hotelu. Pes je torej časovno in finančno velik zalogaj.

Vendar. Pes postane družinski član. Zame, če odmislimo minuse in če prilagodimo življenje, ni boljšega domačega ljubljenčka. Daje vam neskončno ljubezni, otroci pa se bodo naučili odgovornosti in skrbi za živo bitje. Prisili vas, da dvignete zadnjico s kavča in se v dežju, snegu ali sončni pripeki, vsaj dvakrat dnevno odpravite na sprehod.

Potrebno jih je zdresirati in naučiti vsaj osnovnih ukazov, ki jih potrebujete za normalno življenje z njimi – sedi, lezi, k nogi, fuj.

Naredite lahko dobro delo in iz zavetišča za živali rešite kakšno pasjo dušo. Sicer ne boste vnaprej vedeli kakšen karakter boste dobili. A ko se zgodi tista iskrica med vami in kužkom, boste vedeli, da je to pravi za vas ali vašega otroka.

Če je vaš otrok edinec in ni pretirano družaben ali nima veliko prijateljev, mu je pes lahko tisti prijatelj, ki mu vedno stoji ob strani, ga ne obsoja, spletkari in ga ima brezpogojno rad.

Končno mnenje: Če upoštevate spremembe v življenjskem stilu, palec gor za psa.

 

Foto: Annie Spratt, Unsplash
Foto: Annie Spratt, Unsplash

 

Mačka

Moje mnenje o mačkah ni bilo preveč pozitivno. Moje otroške izkušnje z njimi so vključevale napol divje mačke, ki se niso pustile niti pobožati ali domače mačke, ki so zdolgočaseno poležavale po kavčih in ni bilo “kaj dosti od njih”. Bila sem pač “pasji človek”. Nato pa je moj kuža umrl in nisem bila pripravljena na ponovno desetletno obvezo. Bilo je pač fino biti brez obveznosti in zjutraj dolgo spati ali spakirati in oditi kam samo čez vikend. A pogrešala sem živalsko družbo.

Pa sem se spomnila na mačke. Nimajo veliko potreb, ni jih potrebno voditi na sprehode, same so lahko nekaj dni. Pa sem raziskala in ugotovila, da tudi pri mačkah obstajajo pasemske mačke, ki niso med pasmami samo drugačne na izgled, temveč imajo tudi različne karakterje. In tako sem prišla do pasme Siamskih mačk, ki so po obnašanju podobne psom. Bilanca zadnjih let? Vse skupaj sem imela šest mačk, tudi po tri naenkrat.

Mačke so torej zelo primerna domača žival za otroke. Z njimi ni veliko dela. Dnevno jim moramo očistiti mačje stranišče in jim dvakrat dnevno dati mokro hrano, suho hrano (brikete) naj imajo vedno na voljo. Občasno jim postrižemo kremplje (če so notranje mačke) in jih skopamo. Nekatere pasme imajo gosto dolgo dlako, s takimi imajo potem veliko več dela. Če je sila, jih lahko nekaj dni pustimo same, seveda ob zadostni zalogi vode, hrane in mačjega peska. Vendar potem lahko pričakujete veliko mero užaljenosti.

Mačke so dokaj samozadostne. Če jih želite ljubkovati, jih morate na dotike naučiti še kot mladičke. Nerade se pustijo božati po trebuhu, to jim sproži nagon in začnejo vas brcati za zadnjima nogama. Redko ugriznejo ali opraskajo, na hrano niso ljubosumne. Upoštevajte možnost popraskanega pohištva, zaves in stranic kavča – mačke rade “brusijo” kremplje, čeprav imajo poseben praskalnik in jim redno strižete kremplje. Živijo tudi do deset let ali več.

Tako kot pri psih velja, da na nas čakajo nesrečne mačje duše v zavetiščih za živali, morda najdete svojo naslednjo mačjo ljubezen prav tam.

Končno mnenje: Mačke so sijajna družba za otroke, z njimi je manj dela kot s psi, a dobite veliko ljubezni in crkljanja.

 

Siamska mačka je njegova najboljša prijateljica. Foto: Urška Logar
Siamska mačka je njegova najboljša prijateljica. Foto: Urška Logar

 

Papige

Potrebnega je veliko potrpljenja, da udomačimo papigo do te mere, da postane naš prijatelj. Če vaš otrok želi domačo žival, ki ne potrebuje veliko crkljanja in jo lahko opazuje le od daleč, je papiga ravno pravšnja.

Papige ne potrebujejo veliko dela, vsakih nekaj dni jim je potrebno očistiti kletko, zamenjati vodo in natrositi hrano. Upoštevajte, da se papige rade “derejo” in čebljajo. Če imate radi mir, potem to ni žival za vas. Kletko lahko pokrijemo s krpo, potem mislijo, da je noč in se umirijo. Če radi papigo spustite, da prosto leta po prostoru upoštevajte, da boste morali brisati kakce s pohištva na visokih ali izpostavljenih mestih. Pa tudi uidejo lahko.

Če papigam namenite veliko časa in pozornosti, jih lahko naučite govoriti ali sedeti na rami. Življenjska doba je različna glede na vrsto papige (skobčevke živijo do 10 let, nimfe do 20 let, are pa tudi do 100 let).

Končno mnenje: Primerne za otroke, ki ne potrebujejo veliko fizičnega stika z domačim ljubljenčkom.

 

Foto: Sharon Mccutcheon, Unsplash
Foto: Sharon Mccutcheon, Unsplash

 

Glodalci – zajci, morski prašički, hrčki, miške, podgane

Primerni so za mlajše otroke. Ne zahtevajo veliko dela, a hkrati dajo dovolj ljubezni in se pustijo božati. Redko ugriznejo, le če jih otrok res nesrečno prime. Vsi potrebujejo kletko s senom, kamor opravljajo malo in veliko potrebo in kjer spijo. Lahko se prosto sprehajo po stanovanju, a se polulajo in pokakajo, kamor pač pride. Kletko pospravljamo vsakih nekaj dni, drugače začne močno smrdeti. Živalce same ne potrebujejo kakšne posebne nege, le morske prašičke z dolgo dlako moramo redno česati.

Ker so glodalci, radi glodajo. To upoštevajte, če se prosto sprehajajo po stanovanju. Na tleh ležeči kabli – uau, fino za glodati. Revije in knjige – še bolje.

Hrčki so najraje v svoji kleti. So nočne živalce, zato bodo najbolj aktivni ravno ponoči, ko se bodo razživeli pri svoji priljubljeni zabavi, vrtenju kolesa. To upoštevajte, če nameravate kletko postaviti v otroško sobo. Čez dan najraje poležavajo in spijo. Pustijo se prijeti in crkljati. Najbolje, da kupite parček, a pazite da sta nasprotnega spola. Živijo 2 do 3 leta, če se bo otroško srce nanje preveč navezalo, bo hudo.

Morski prašički so večji kot hrčki. Potrebujejo zelo veliko kletko, skoraj manjšo ogrado. Radi se prosto sprehajajo po stanovanju, zavlečejo se pod odejo (pazite, ko se usedete na kavč) ali pod vaš pulover. Radi se božajo in so veliko bolj družabni kot hrčki. Živijo 4 do 8 let. Najbolje da imate samo enega morskega prašička, potem se bo bolj navezal na vas. Polulajo in pokakajo se kjer jih prime, tako da boste lahko med božanjem v naročju začutili toplo mokroto.

Zajci so manj primerni za življenje v stanovanju, čeprav kupimo manjše pasme zajcev. Zato jih za mestne otroke odsvetujem.

 

Foto: Bonnie Kittle, Unsplash
Foto: Bonnie Kittle, Unsplash

Ne predstavljam si življenja brez hišnega ljubljenčka. Oba sinova odraščata ob naši muci. Jemljeta jo za samoumevno in že razmišljata, katerega hišnega ljubljenčka bomo imeli, ko se bo sedanja muca poslovila 🙁

 

POŠLJI NAPREJ