Obrnjeno vrtnarjenje: paradižnik, ki raste v plastenki

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Živite v mestu in imate le balkon? Si želite svežega paradižnika?

Obrnjeni vrt imate lahko kjerkoli

Iz plastenk si izdelajte “obrnjeni vrt” (ang. upsidedown garden). V obrnjenem vrtu rastline rastejo obrnjene na glavo. Posadite jih v plastenko, napolnite v zemljo in obesite na balkon. Rastline zalivate z vrha. Na vrh lahko posadite okrasne rastline.

 

Posadite paradižnik, feferone ali kumare

Poleg paradižnika so za obrnjeni vrt primerne sadike feferona in kumar. Najbolje je, da imate vrste rastlin, ki obrodijo zaporedoma in ne vse naenkrat. Prevelika teža plodov bi lahko namreč poškodovala rastlino.

 

Kako pripraviti plastenko?

Odstranite spodnji, širši del plastenke in v rob izrežite tri luknje za vrvico. Pripravite košček platna ali jeans blaga in vanj ovijte rastlino. Blago rastlino zaščiti. Sadiko previdno vstavite skozi grlo steklenke, tako da visi navzdol. Plastenko napolnite s prstjo in zalijte z vodo. V luknjice napeljite vrvice in plastenko s sadiko obesite na strop. Plastenke ne obesite previsoko, saj boste morali rastlino vsak dan zalivati in vam mora biti na dosegu roke.

Ko rastlina odrašča, začne rasti navzgor. Če je potrebno, ji pomagajte tako, da težji del stebla podprete in privežete na plastenko.

 

POŠLJI NAPREJ