Nosečnice! Preprečite bolečine v hrbtu

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Z rastjo nosečniškega trebuščka se bodoče mamice soočajo s težavami pri gibanju. Enostavne naloge postanejo težavne. Kako zlesti na mizo pri zdravniku? Kako zlesti z nje? Kako se elegantno usesti na stol in predvsem, kako vstati iz njega?

 

V nosečnosti se spremeni težišče telesa

Zaradi vedno večjega in težjega trebuha se nam spremeni težišče telesa. Če so bile prej točke rama – kolki – gležnji poravnane, nam sedaj medenico potisne naprej. Da nas ne bi prevagalo naprej, se zato nagnemo bolj nazaj – to pa povzroči napetost v mišicah in posledično bolečine v križu in hrbtu.

Načela pravilnega gibanja ne veljajo samo za nosečnice. Najbolje je, da se jih držimo celo življenje in tako preprečimo bolečine ali poškodbe hrbta.

 

Vstajanje s stola

Veliko bodočih mamic se s stola dvigne z odrivom od naslonjala, kar ni pravilno. S stola se dvignemo tako, da zadnjico pomaknemo na rob stola, stopala na tleh potisnemo proti stolu, nagnemo se naprej in vstanemo.

 

Poleganje v posteljo in vstajanje iz nje

Velja zlato pravilo, da se v posteljo zmeraj uležemo in iz nje vstanemo bočno. Usedemo se na posteljo, opremo se na roko, ki je na strani vzglavja in roko spustimo na komolec, ter se uležemo. Istočasno pokrčimo noge in jih položimo na posteljo.

Iz postelje prav tako vstanemo preko boka. Prevalimo se na rob postelje in uležemo na bok. Z zgornjo roko se v posteljo upremo v višini rame in hkrati postavimo drugo roko na komolec, ter se odrinemo od postelje. Pokrčene noge istočasno spustimo na tla. Stopala na tleh postavimo proti postelji, nagnemo se naprej in vstanemo.

 

Obračanje v postelji

V postelji se obračamo s pomočjo nog. Če ležimo na boku, najprej pokrčimo noge. Nato stisnemo ritne mišice, dvignemo pokrčene noge in telo prevalimo na hrbet. Od tam pa se na enak način obrnemo na nasprotni bok.

 

Oglejte si nazoren prikaz pravilnega gibanja:

POŠLJI NAPREJ