Naredi naravni sprej proti klopom + DARILO predloga za tisk nalepk

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Z družino že nekaj let živim blizu gozda. Čeprav se bolj bojim velikih gozdnih živali, pa vsi pravijo, da bi se morala bolj bati majhnih gozdnih prebivalcev. Koga? Klopov seveda.

Nisem navdušena nad kemije polnimi repelenti, zato sem že pred nekaj leti poiskala recept za domačno izdelavo spreja proti klopom. Izdelava je res preprosta. Navdušena sem tudi nad ceno takega pripravka. Po začetni investiciji (ki sploh ni velika) imate sestavin za litre in litre doma narejenega domačega spreja. Jaz ga rada naredim na zalogo in stekleničke z naravnim sprejem proti klopom podarim sosedom, sorodnikom in prijateljem.

Sprej je sestavljen iz vode, alkohola in eteričnih olj. Alkohol služi kot vezni člen med eteričnimi olji in vodo. Glavno eterično olje, ki nikakor ne sme manjkati, je eterično olje Geranije. Vonj geranije je zelo močan cvetlični vonj, zato pri nanosu spreja proti klopom ne pretiravajte.

 

Recept za 150 ml naravnega spreja proti klopom

Potrebujemo:

2 veliki kuhinjski žlici alkohola (96% etanol)

20 kapljic eteričnega olja Geranija

5 kapljic eteričnega olja Evkaliptus

5 kapljic eteričnega olja Bor

3 kapljice eteričnega olja Cimet

3 kapljice eteričnega olja Citronela

2 kapljici eteričnega olja Čajevec

Postopek je enostaven. V stekleno posodico (plastične posodice odsvetujem, ker se vonj zažre vanje in ga ni moč odstraniti) zlijemo 2 žlici alkohola. V alkohol nakapamo vsa zgoraj našteta eterična olja. Pretresemo, da se eterična olja povežejo z alkoholom. Dodamo 150 ml vode in pretresemo. Nalijemo v stekleno sprej stekleničko.

 

Sprej si lahko naredite na zalogo

Sama spomladi naredim večjo količino spreja, en liter traja dolgo časa. Količine v receptu primerno prilagodite. Mešanico lahko hranite v litrski steklenici in sprej stekleničko po potrebi dopolnjujete.

Pred vsako uporabo stekeleničko dobro pretresite. Pršite raje po oblačilih, koži in predvsem očem se izognite.

 

DARILO: Natisnite si nalepke za označevanje stekleničk

Recept je torej preizkušen in zagotovo deluje. Narejeni naravni sprej proti klopom nalijem v steklene stekleničke s sprej nastavkom, ki mi ostanejo po porabi deodoranta. Nanje nalepim nalepke, ki si jih natisnem na svojem tiskalniku.

Foto: Urška Logar
Foto: Urška Logar

Tukaj najdete tudi DARILO. Predloga za nalepke, ki si jih lahko prenesete, natisnete na lepilni papir in z njimi označite svoje stekleničke.

 

POŠLJI NAPREJ