5 najsmrtonosnejših živali na svetu

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Živali so lepe in osupljive, a nekatere izmed njih tudi smrtno nevarne. Strup se skriva v majhnih flaškah, zato najsmrtonosnejša žival ni prav velika. Nasprotno, komaj jo opazimo, a naokrog seje strah in smrt. Večina najsmrtonosnejših živali pa ni smrtna zaradi same sebe, temveč zaradi bolezni, ki jih prenaša.

Seznam najsmrtonosnejših živali je sestavljen glede na povprečno letno število človeških žrtev. Začnimo na petem mestu.

 

5. Muha Cece

Letno število človeških žrtev: 10.000

Muha Cece živi v tropskih predelih Afrike. Je podobna navadni muhi, a precej bolj nevarna. Muha Cece prenaša spalno bolezen, ki je lahko smrtonosna. Muha Cece pri piku vbrizga slino in parazite tripanosome. Paraziti se v drugem stadiju spalne bolezni ugnezdijo v srčni mišici ali črevesni steni. Simptomi so utrujenost in zaspanost (od tod tudi ime bolezni). Poleg tega bolnik shujša in dobi visoko vročino, glavobol in bolečo razjedo na mestu pika. Spalna bolezen je v prvi fazi ozdravljiva.

S spalno boleznijo pa okuži tudi živino, zato poleg smrti povzroča tudi lakoto in revščino.

Foto: International Atomic Energy Agency, Wikimedia
Foto: International Atomic Energy Agency, Wikimedia

 

4. Psi

Letno število človeških žrtev: 25.000

Psi so človekov najboljši prijatelj. A psi s steklino so letno odgovorni za okrog 25.000 smrtnih žrtev med ljudmi. Predvsem v državah, kjer je med psi razširjena steklina in je veliko potepuških psov. To je predvsem v Indiji, kjer se po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (ang. WHO) zgodi okrog 20.000 smrti zaradi stekline, predvsem med otroci.

Smrti neposredno zaradi pasjega ugriza je neprimerno manj in so redke. Ni dostopnih in zanesljivih podatkov, vendar naj bi v Ameriki od ocenjenih 4,5 milijona pasjih ugrizov umrlo “le” 30 ljudi.

Foto: Jay Heike, Unsplash
Foto: Jay Heike, Unsplash

 

3. Kače

Letno število človeških žrtev: 50.000

Letno od strupa v kačjih ugrizih umre okrog 50.000 ljudi. Od 3.500 vrst kač, ki jih živi na svetu, jih je strupenih okrog 600. Najbolj strupeni med njimi sta črna mamba in tajpan. V Sloveniji živi 11 vrst kač, 3 vrste pa so strupene – modras, laški gad in navadni gad.

Foto: Boris Smokrovic, Unsplash
Foto: Boris Smokrovic, Unsplash

 

2. Ljudje

Letno število človeških žrtev (umori): 400.000

Čeprav umori predstavljajo le 1% vseh smrti po svetu, pa v nekaterih državah dosegajo tudi 10%. Letno je na svetovni ravni umorjenih okrog 400.000 ljudi, kar postavlja človeka na drugo mesto najsmrtonosnejših živali in na prvo med sesalci.

Foto: Goashape, Unsplash
Foto: Goashape, Unsplash

 

1. Komarji

Letno število človeških žrtev: 750.000

Komarji. Majhne nadloge, ki brenčijo okrog nas, nam sesajo kri in prenašajo nalezljive bolezni so na prvem mestu. Polovico s komarji povezanih smrti gre na račun malarije, predvsem v podsaharski Afriki.

Komarji prenašajo tudi mrzlico denga (znano tudi kot kostolomno mrzlico), ki je zadnje čase postala glavni vzrok za smrti med otroci v nekaterih azijskih in latinsko-ameriških državah.

Foto: Ekamelev, Unsplash
Foto: Ekamelev, Unsplash

 

POŠLJI NAPREJ