Enostaven in poceni nasvet za urejeno prebavo

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

“Pa na blato greste vsak dan, gospa?” me vpraša naturopatinja. “Mmmm, ne, niti ne” odgovorim in si mislim, kako šment bi lahko uredila, da bi se to zgodilo vsak dan. “Ja, morate iti vsak dan, po možnosti ob isti uri”. Se heca, si mislim. “No, in kako pa naj grem na blato vsak dan, pa še ob isti uri?” mi ni jasno. “Zjutraj na tešče spijte kozarec tople vode”.

In s tem nasvetom, ki se mi je zdel kar preveč preprost, da bi bil učinkovit, se je začela moja pot k urejeni prebavi. Deluje, prisežem.

Foto: Manki Kim Unsplash
Foto: Manki Kim, Unsplash

Dan torej začnite s kozarcem tople, lahko tudi vroče vode. Jaz si natočim toplo vodo kar iz pipe in je ne kuham. Če jo nameravate kuhati pa pazite, da jo pred pitjem ohladite na primerno temperaturo. Topli vodi lahko dodate še malo limoninega soka za porcijo vitamina C ali če bi želeli popestriti okus vode.

Pitje tople vode zjutraj na tešče pa ima še druge koristi.

Pomaga pri redni prebavi

Naj vam postane navada, da zjutraj takoj popijete kozarec tople vode. Z zadovoljstvom boste opazili, kako se vam prebava izboljšala. Topla voda namreč aktivira vaš prebavni trakt. Ko potuje skozi želodec in čreva, so prebavni organi bolje hidrirani in lažje zmorejo izločiti iztrebke.

Pomaga pri zaprtju

Topla voda pomaga črevesju pri krčenju. Ko se to zgodi, se iztrebki lažje premaknejo vzdolž črevesja. Redno jutranje pitje tople vode pomaga, da vaše izločanje postane… hja, redno pač.

Utegne pomagati pri izgubi telesne teže

Pitje tople vode samo po sebi ne bo pripomoglo k odpravi odvečne telesne teže. Bo pa pripomoglo z izboljšanju prebave in s tem posredno pomagalo pri hujšanju. Izboljšanje metabolizma omogoči telesu, da čez dan pokuri več kalorij.

Naravni pripomoček proti bolečinam

Pitje hladne vode povzroči, da se mišice skrčijo. Nasprotno pa pitje tople vode poveča prekrvavljenost tkiv in s tem omogoči, da se mišice sprostijo. To lahko pomaga pri vseh vrstah bolečin, recimo pri mensturalnih krčih.

Omogoča izločanje toksinov

Pitje tople vode dvigne temperaturo znotraj telesa, kar simulira proces znojenja, preko katerega telo izloča toksine.

Začnite in naj vam pitje tople vode, ne samo zjutraj na tešče, temveč čez cel dan, postane navada. Telo vam bo hvaležno, poleg tega pa je to poceni in naravno.

 

POŠLJI NAPREJ