5 idej kaj narediti z otroškimi risbicami

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Zveni znano? Šolsko in vrtčevsko leto se je zaključilo in fanta sta domov prinesla vsak svojo debelo mapo umetnin, ki sta jih ustvarila skozi leto. Ponosno sta pokazala vsak svoje risbice, nato pa smo vse vtaknili nazaj v mapi in mapi sta obležali na kuhinjski mizi. Tam sem ju nesrečno gledala nekaj dni, nato pa ju z vzdihom odnesla v sobo s kramo. Pristali sta na visokem kupu map iz preteklih let.

Vsako leto znova si rečem, da moram nekaj narediti s temi risbicami. Od čačk v prvih letih so se risbice izboljšale, nekatere so že male umetnine, ki bi jih z veseljem pogledala bolj pogosto.

 

Pospraviti ali razstaviti?

Prebrskala sem splet in našla ogromno idej za shranjevanje in razstavljanje otroških risbic.

V splošnem bi jih lahko razdelila na dva kupčka – risbice shranimo tako, da jih fotografiramo in iz njih oblikujemo foto knjigo ali poster. To natisnemo, risbice pa nato lahko vržemo v smeti. Obdržimo tiste res najlepše in najljubše.

In drugi kupček, kjer na razne načine razstavimo otroške risbice po stanovanju.

Meni osebno je bolj pri srcu prvi način. Menim tudi, da na ta način otroku izdelamo in podarimo čudovito darilo, ki ga bo z veseljem pogledal tudi kasneje v življenju.

 

Prebarvani stari okvirji

To je čudovita ideja za otroške risbice, ki jih ne moremo namestiti v navaden okvir s steklom – recimo risbice s 3D elementi, kot so kroglice, das ali fimo masa elementi in podobno. Vzamemo nekaj starih okvirjev brez stekla ali kupimo nekaj poceni okvirjev in jih pobarvamo z enako barvo. Bolj so okvirji različni, bolje bo izgledalo. Okvirje obesimo na steno in v notranjost vsakega prilepimo otroško risbico.

Foto in ideja: thecatterpillaryears.com
Foto in ideja: thecatterpillaryears.com

 

Napeta vrvica in kljukice za perilo

Ta način razstave otroških risbic je najbolj enostaven in poceni. Potrebujete le vrvico, ščipalke za perilo in nekaj žebljev. Na vsak konec stene pritrdite po en žebelj in med njima napnete vrvico. Nato na vrvico s kljukicami za perilo pritrdite risbice. Naredite lahko le eno vrsto ali več vrst take postavitve. Če želite polepšati izgled, naj otroci pobarvajo ščipalke za perilo.

Foto in ideja: Design Improvised
Foto in ideja: Design Improvised

 

Škatla s stekleno stranico

Čeprav nam bo priprava te stenske škatle s stekleno stranico za prikaz otroških risbic vzela nekaj časa, pa je sijajna ideja za hrambo otroških risbic, hkrati pa lep stenski okras. Risbice lahko poljubno menjamo in vsak dan nas razveseljuje nova. Postopek izdelave si oglejte na Ikeahackers, lahko pa uporabite poljubno škatlo, ki ji eno stranico nadomestite z okvirjem za sliko.

 

Foto in ideja: Merav Ziv-Ari, Ikeahackers
Foto in ideja: Merav Ziv-Ari, Ikeahackers

Kolaž pomanjšanih risbic v okvirju

Čeprav nam bo to vzelo več časa, pa je ta način shranjevanja otroških risbic nekaj, kar nam bo dragocen spomin za vse življenje. Otroške risbice poskeniramo, jih obdelamo (obrežemo, nastavimo svetlost, barve) in pomanjšamo. Enostaven in brezplačen program za obdelavo slik je recimo www.canva.com. Nato pomanjšane in obdelane risbice natisnemo in jih kot kolaž postavimo v okvir.

 

Foto in ideja: Merrypad.com
Foto in ideja: Merrypad.com

Foto knjiga

Foto knjiga je časovno in finančno bolj zahtevna od drugih idej, vendar najboljši način za dolgotrajno hrambo otroških umetnin. Otroške slike poskenirajte ali fotografirajte s telefonom in jih v telefonu obdelajte (obrežite, nastavite svetlost, barve). Nato pri katerem od slovenskih ponudnikov izdelajte foto knjigo. Dodate lahko napise in fotografije otroka v starosti, v kateri je narisal risbice.

Taka foto knjiga je lahko tudi lepo darilo babicam in dedkom. Sama ponavadi naredim enako foto knjigo v dveh izvodih. Eno dobi sin, drugo pa obdržim sama. Vem, da mi bo foto knjiga drag spomin in ne želim, da sin ostane brez, ko se bo osamosvojil in odselil.

 

Foto in ideja: paisleepress.com
Foto in ideja: paisleepress.com

POŠLJI NAPREJ