Kaj je TikTok in zakaj ga moj sin obožuje?

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Moja zgodba s TikTok, ki sem ga v jezi najprej imenovala TokTok, se je začela tistega dne, ko sta sina obiskala sosedova nečaka. Fantje so viseli vsak na svoji tablici in počeli kar pač fantje te starosti počnejo – igrali so Fortnite. Zvečer pa so se iz sinove tablice pojavili meni neznani zvoki. Grde besede v slovenščini, moledovanje za všečke, neumni izzivi kot “Če dobim sto všečkov, skočim z balkona”. Opa, kaj je to?

 

Kaj je torej TikTok?

TikTok je kitajska aplikacija za izmenjavo videov. Uporabniki lahko snemajo, urejajo in delijo 15-sekundne videoposnetke, ki so obogateni s filtri, glasbo, animacijo, posebnimi učinki in več. Tako kot pri drugih aplikacijah za družbene medije, lahko uporabniki spremljajo, všečkajo in komentirajo vse, kar vidijo. TikTok se lahko uporablja v operacijskih sistemih iOS in Android.

Morda je najhitreje rastoča aplikacija na področju družbenih medijev na svetu. Po mojem mnenju pa je tudi med najbolj zmedenimi na svetu. Uporabniki listajo med videi, en zamah s prstom in že je na vrsti naslednji video. Ustvarjalci videov imajo torej za pritegnitev uporabnikove pozornosti na volje le nekaj sekund. Zato se lotevajo kar najbolj neumnih izzivov, prikazov, idej.

Za začetek si poglejte kompilacijo najboljših TikTok videov junija 2020.

Še primer iz domačih logov.

Od kod je prišel TikTok?

Lastnik TikTok aplikacije je podjetje ByteDance s sedežem v Pekingu, ki je kupilo majhno platformo za sinhronizacijo Musical.ly. Preimenovali so jo v TikTok in v treh letih od lansiranja septembra 2016 je popularnost TikToka eksplodirala.

 

Bo TikTok ostal tukaj?

TikTok je na Kitajskem poimenovan Douyin (kjer so Instagram, Twitter in Facebook mimogrede prepovedani). Ima okrog 800 milijonov aktivnih uporabnikov po svetu (vir: Datareportal, 2020). To umešča TikTok na deveto mesto med socialnimi omrežji, celo pred LinkedIn, Twitter, Pinterest in Snapchat. Priljubljen je predvsem v azijskih državah.

 

Kdo uporablja TikTok in kaj naj me kot starša skrbi?

Uporabniki TikToka so predvsem osnovnošolci in srednješolci. TikTok ima le eno prednostno nalogo: zabavo. Ker milijoni otrok uporabljajo aplikacijo, starše lahko skrbijo prostaške besede, razgaljenost, neprimerno obnašanje, slabi zgledi in nasploh strupeno okolje, ki omogoča negativne in neprimerne komentarje. Pomisleki so tudi glede zasebnosti. Zato si spodaj oglejte vodič za nastavitev zasebnosti. Staršem nastavitve zasebnosti omogočajo, da določenim uporabnikom preprečijo interakcijo z računom in celo blokirajo komentarje, ki se jim zdijo žaljivi ali neprimerni.

 

 

In moj sin in TikTok? V vlogi pasivnega gledalca ga je začetno navdušenje minilo. Še posebej ker nikoli nisem zamudila priložnosti, da bi mu povedala, kakšne grde besede govorijo ustvarjalci in kakšne neumne izzive imajo. Videli bomo, kaj bo prinesla prihodnost.

 


POŠLJI NAPREJ