Izziv: 30 dni po 100 trebušnjakov na dan. In rezultat?

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Kaj je izziv “100 trebušnjakov na dan 30 dni”? Seveda to kar pove, torej vsak dan, 30 dni zapored naredimo po 100 trebušnjakov. In rezultati? Po internetu mrgoli raznih posnetkov, ko so se ljudje lotili izziva in povedali, kakšne rezultate so dosegli.

Kaj so trebušnjaki in kako jih pravilno izvajamo

Trebušnjaki so super vadba za vse starosti. Ne potrebujete posebne opreme ali obiska v fitnes studiu. Trebušnjake lahko delate povsod, kjer je dovolj prostora za ležanje.

Z njimi okrepimo osrednji del trebušnih mišic, kar pomaga pri pravilni drži in s tem pri odpravi ali zmanjšanju bolečin v hrbtu. Vendar moramo trebušnjake delati pravilno, drugače lahko tvegamo poškodbe hrbtenice in vratnih mišic. Pri trebušnjakih moramo uporabljati trebušne mišice, zato moramo biti pozorni, da pri izvedbi trebušnjakov delovanja trebušnih mišic ne kompenziramo s kakšnimi drugimi. Ni tako hudo kot se sliši – pri vadbi se torej osredotočite na to, da za dvigovanje trupa uporabljate le trebušne mišice.

Pravilna izvedba trebušnjakov

Uležemo se na tla. Uporabimo telovadno podlogo, lahko tudi blazine ali zvito odejo. Stopala položimo plosko na tla, kolena pokrčimo.

Foto: Wikihow
Foto: Wikihow

 

Roke prekrižamo na prsni koš. Nekateri dajo roke k ušesom, drugi pa jih stegnejo ob trup. Uporabite metodo, ki vam najbolj odgovarja in pri kateri čutite najmanj bolečin.

Foto: Wikihow
Foto: Wikihow

 

Aktiviramo trebušne tako, da popek stisnemo proti hrbtenici.

Foto: Wikihow
Foto: Wikihow

 

Začnemo z dvigovanjem trupa. Najprej dvignemo glavo, nato ramena in se dvignemo trup proti kolenom. Stopala ostanejo na tleh in kolena pokrčena. Dvignemo samo trup. Če nas hoče teža prevagati in stopal ne moremo obdržati na tleh, jih lahko zataknemo pod kavč.

Če se dvigujemo s stegnjenimi rokami, jih lahko podrsamo ob bedra in si s tem pomagamo pri dviganju.

Foto: Wikihow
Foto: Wikihow

 

Ko smo s trupom na najvišji točki, začnemo s spuščanjem trupa nazaj v ležeč položaj. Spuščamo se nasprotno kot smo se dvigali.

Foto: Wikihow
Foto: Wikihow

 

Hrbtenico upognemo in počasi, vretence po vretence polagamo hrbet na tla, dokler se tal ne dotaknemo tudi z rameni. Glave ne položimo na tla, temveč jo imajo vseskozi upognjeno proti prsnemu košu.

Foto: Wikihow
Foto: Wikihow

 

Poglejmo pravilno izvajanje trebušnjakov še v posnetku.

 

Pa nazaj k izzivu 100 trebušnjakov v 30 dneh. Izgleda, da je izziv bolj pomagal moškim, kot ženskam. Redna vadba je seveda dobrodošla za oba spola, še posebej če gre za krepitev trebušnih mišic.

 

 

 

 

POŠLJI NAPREJ