Recept za sirup ali med smrekovih vršičkov + DARILO Nalepke

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Smrekovi vršički veljajo za eno najbolj zdravih domačih sestavin za izdelavo pripravka za lajšanje in pomiranje kašlja ter za blaženje bolečega in vnetega grla. Vsebujejo tudi veliko vitamina C in delujejo kot antioksidant. Sirup oziroma med smrekovih vršičkov ne sme manjkati v nobeni domači lekarni. Priprava je zelo enostavna, saj potrebujemo le sveže nabrane smrekove vršičke, sladkor in steklene kozarce za vlaganje.

 

Foto: Urška Logar
Foto: Urška Logar

 

Mladi in majhni smrekovi vršički so najbolj aromatični

Smrekove vršičke nabiramo od sredine aprila do začetka maja oziroma ko opazimo, da so se na smrekah pojavili mladi vršički. Pazimo, da so suhi, zato jih ne nabiramo po dežju, saj dež iz njih izplakne aromatične sestavine. Odpravimo se stran od prometnih cest in onesnaženja, globoko v gozd. Vršičke osmukamo na več smrekah, saj bi nabiranje samo na eni smreki povzročilo škodo pri njeni rasti. Z nabiranjem ne čakamo predolgo, mladi vršički namreč vsebujejo več aromatičnih sestavin kot starejši.

 

Foto: Urška Logar
Foto: Urška Logar

 

Nabrane smrekove vršičke uporabimo takoj

Ko vršičke naberemo, nam jih ni potrebno oprati. Takoj ko jih naberemo, se lotimo priprave, saj je smrekove vršičke najbolje uporabiti sveže. V steklen kozarec za vlaganje damo plast sladkorja, debel naj bo približno za debelino prsta. Nato nanj položimo enako debelo plast smrekovih vršičkov in nekoliko potlačimo.

 

Foto: Urška Logar
Foto: Urška Logar

 

Nadaljujemo s plastjo sladkorja in plastjo smrekovih vršičkov izmenično vse do vrha kozarca. Zaključimo s plastjo sladkorja.

 

Foto: Urška Logar
Foto: Urška Logar

 

Na soncu nastane sirup smrekovih vršičkov

Steklen kozarec zapremo in postavimo na sončno mesto. Čez približno mesec dni kozarec obrnemo in ponovno pustimo kakšen mesec na soncu. Sonce bo raztopilo sladkor, smrekovi vršički pa bodo vanj spustili svoje zdravilne aromatične sestavine.

Vršičke nato precedimo in jih zavržemo. Dobimo gosti sirup, nekateri ga poimenujejo kar med smrekovih vršičkov, čeprav nima veliko skupnega s čebeljim medom. Kozarce s pripravkom postavimo v temen prostor.

Med smrekovih vršičkov uporabljamo za slajenje čaja, lahko ga zaužijemo neposredno po žlici kot sirup za lajšanje kašlja. Smrekovi vršički pa niso uporabni samo za sirup. Lahko jih tudi posušimo in iz njih skuhamo čaj.

 

DARILO – Natisnite si nalepke “Med smrekovih vršičkov 2020”

Ker je steklene kozarce s sirupom oz. medom smrekovih vršičkov potrebno označiti, smo vam pripravili darilo. Oblikovali smo nalepke za označitev kozarcev.

 

POŠLJI NAPREJ