Dan, ko je špricanje z vodo dovoljeno tudi odraslim. Festival Songkran

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Songkran je najslavnejši tajski festival. Je pomemben dogodek v budističnem koledarju, saj označuje začetek tajskega tradicionalnega novega leta. Praznovanje traja 3 dni, od 12 do 15 aprila.

 

Brez vode ni festivala

Voda je pomemben element festivala Songkran, še posebej v zadnjih letih, ko je škropljenje z vodo postalo pomemben del praznovanja. Če boste Tajsko obiskali v tem času se pripravite, da vas bodo zalili z vodo. Ljudje drug v drugega mečejo vedra vode ali uporabljajo vodne pištole. Nihče ne ostane suh.

Praznik je namenjen tudi ohranjanju družinske tradicije in obiskovanju družinskih članov. Veliko Tajcev se odpravi v rodni kraj, na obisk k družini. Zato v tem času pričakujte veliko gnečo v javnem transportu.

Budisti v tem času obiskujejo templje in v znamenje spoštovanja na slike Bude in na roke budističnih menihov zlivajo vodo.

 

Kaj se dogaja prvi dan festivala Songkran?

Prvi dan se imenuje Wan Sungkharn Long. Po celi državi se odvijajo množični sprevodi, v katerih nosijo slike Bude. Tajci se na naslednji dan festivala pripravijo tudi tako, da obredno očistijo svoje domove. Naslednji dan je namreč najbolj pomemben in zabaven, saj se takrat špricanje z vodo zares začne.

 

Kaj je Wan Nao?

Wan Nao je drugi dan festivala. Na ta dan pripravijo hrano, ki jo naslednji dan nesejo v templje. To je tudi dan, ko verniki v templjih postavijo peščene stolpe, ki spominjajo na budistične templje. Verniki naj bi tako templjem vrnili pesek, ki so ga med letom na podplatih čevljev odnesli iz templja.

 

Foto: Per Meistrup, Wikimedia
Foto: Per Meistrup, Wikimedia

Vodne bitke potekajo vsepovsod

15. april je zadnji dan festivala in hkrati tudi prvi dan novega leta. V templje nesejo darove in obredno polijejo vodo po slikah Bude in rokah menihov. To je tudi dan, ko poteka vsesplošno špricanje z vodo. V letu 2011 je bil dogodek vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja vodna bitka na svetu.

 

 

 

Je festival samo za domačine?

Songkran festival je za domačine zelo pomemben. Je pa tudi zelo razširjen med turisti, še posebej zaradi vodnih bitk. Praznovanja se lahko udeleži vsakdo.

 

Foto: Laydown, Pixabay
Foto: Laydown, Pixabay

POŠLJI NAPREJ