8 nasvetov za uspešno prodajo rabljenih stvari

avtor

KATEGORIJE

POŠLJI NAPREJ

Če se vam doma valjajo stvari, ki jih ne potrebujete ali uporabljate več, jih prodajte na katerem od slovenskih oglasnikov. Daleč so časi, ko je bila prodaja rabljenih stvari “izpod časti” in smo kupovali le nove stvari. Sedaj je tak način življenja celo zaželjen, saj je ekološki in stvarem daje možnost ponovne uporabe. Prodaj, kar ne potrebuješ in kupi, kar potrebuješ.

Za uspešno in hitro prodajo vaših rabljenih predmetov se držite spodnjih nasvetov.

Fotografirajte

Naredite fotografije stvari, ki jo prodajate. Slika prodaja. To še posebej velja na internetu, saj so slike vse, kar kupec vidi. Če objavite oglas brez slike, ne pričakujte veliko odziva.

Slike lahko naredite kar s svojim mobilnim telefonom. Predmet poslikajte iz vseh strani. Slikajte na dnevni svetlobi, da bodo barve karseda enake dejanskim. Poslikajte tudi detajle predmeta. Če ima predmet poškodbe, jih fotografirajte ob blizu in nato še od daleč, da se vidi lokacija poškodbe in kako vpliva na predmet.

Predmet slikajte na nevtralnem ozadju, recimo na tleh ali na mizi. Na sliki naj ne bo drugih predmetov, ki niso naprodaj.

Napišite mere predmeta

Kupcu ni nič bolj zoprno, da gleda oglas za kuhinjsko mizo, tam pa ni napisanih mer mize. Če si želite prihraniti vprašanja firbcev, v oglas navedite čimbolj natančne in podrobne podatke predmeta, ki ga prodajate. Vprašajte se, kateri podatki bi bili vam kot kupcu pomembni pri nakupu tega predmeta. Tako boste vedeli, katere podatke morate navesti. Če prodajate manjše predmete, jih slikajte zraven kovanca, da bo kupec dobil predstavo o pravi velikosti.

V naslov oglasa napišite mere izdelka.
V naslov oglasa napišite mere izdelka. Foto: posnetek zaslona.

Podrobno opišite predmet

Prodajate otroške čevlje? Ne pozabite navesti velikosti. Prodajate sedežno garnituro? Napišite vse mere, ki lahko kupca zanimajo, kot recimo dolžino, širino in višino. Prodajate hlače? Navedite iz katerega materiala so. Prodajate plašč? Navedite katere barve je, slike lahko varajo.

Slika ni dovolj. V oglasu morate predmet čimbolj natančno opisati. Njegove mere, sestavo, barvo, obliko, uporabnost. Predvsem v naslovu uporabite ključne besede, ki opišejo predmet. Recimo “dolge hlače za fanta, bombaž, velikost 122” ali “usnjeni otroški sandali, vel 30”. Z uporabo ključnih besed, ki opisujejo predmet, kupcu olajšate pregledovanje oglasov. Poleg tega pa omogočite, da vaš predmet najdejo morebitni kupci, ki predmet iščejo preko iskalnika z vpisovanjem ključnih besed.

Podrobno opišite značilnosti predmeta.
Podrobno opišite značilnosti predmeta – mere, material, barvo… Foto: posnetek zaslona

Napišite pomanjkljivosti

Bodite iskreni. Napišite stranje predmeta. Koliko je obrabljen, je morda kje poškodovan? Ali so priloženi vsi deli, morda kaj manjka? Je kaj polomljeno, strgano? Kupci vedo, da kupujejo rabljene predmete in da ti ne morejo biti popolni in enaki novim iz trgovine. A kljub temu velja kupce opozoriti na pomanjkljivosti.

Stanju primerno prilagodite ceno in v oglas napišite, da ste ceno znižali zaradi navedenega stanja predmeta.

Navedite ceno

Oznaka “cena po dogovoru” je za kupca odbijajoča. Vedite, da je naprodaj veliko vašemu podobnih predmetov, ki imajo navedene cene. Kupci vedno približno vedo, koliko je vreden predmet, ki ga prodajate. Zato nima smisla skrivati ceno.

Ceno določite tako, da pogledate oglase za enak predmet, kot ga prodajate. Po oglasih presodite, ali je vaš predmet bolj ohranjen, boljši ipd in glede na to postavite ceno. Ceno nato za kakšnih 10% povečajte, zato da jo boste lahko v končnih pogajanjih spustili in kupcu ponudili užitek, ker je zbarantal ceno. Pri pogajanjih za ceno lahko tudi ponudite brezplačno poštnino.

Napišite ceno predmeta, ki ga prodajate.
Oglasi brez cene ali z oznako “po dogovoru” so odbijajoči, zato navedite ceno. Foto: posnetek zaslona

Ne pošiljajte “po povzetju”

Odsvetujemo pošiljanje po povzetju. V tem primeru vi kot prodajalec po pošti pošljete predmet na naslov, ki vam ga da kupec. Ob tem plačate poštnino za priporočeno pošiljanje, ki je za tak način pošiljanja dražja kot “navadno” pošiljanje. Ko paket prispe do kupca, kupec poštarju nato plača vrednost predmeta in poštnine, vi pa od vašega poštarja čez nekaj dni prejemete denar.

Žal niso vsi kupci pošteni. Če kupec vašega paketa ne prevzame, ga pošta vrne na vaš naslov, plačati pa morate še poštnino za pot do vas. Tako imate na koncu v rokah enak predmet kot na začetku, le ob denar za dve poštnini ste. Če kupec vztraja pri pošiljanju “po povzetju” mu ponudite osebni prevzem, ali pa raje počakajte na drugega kupca.

Resni kupci se strinjajo z uveljavljenim načinom, ko kupec prodajalcu nakaže kupnino na njegov račun, prodajalec pa nato odpošlje predmet.

Najbolj uveljavljeni način nakupa rabljenih predmetov je bodisi osebni prevzem, bodisi pošiljanje po pošti. Osebni prevzem je najbolj varna oblika za obe strani. Kupec lahko predmet pred nakupom pregleda, prodajalec pa dobi denar na roko. To obliko nakupa priporočamo tudi pri prodaji velikih ali za transport občutljivih predmetov. Vendar ta oblika nakupa od obeh strani terja usklajevanje. Kateri dan, katero uro, kje se dobiti?

Če čas in razdalje ne omogočajo osebnega prevzema, je pošiljanje po pošti najbolj pogosta oblika nakupa rabljenih stvari.

Nakazilo je najbolj varen prejem denarja

Izogibajte se kupcev, ki vam predlagajo, da vam bodo denar poslali po pošti v kuverti. To kar kliče po težavah, od izgubljenega pisma, ki nikoli ne bo prišlo na vaš naslov, do premalo ali nič denarja v pismu.

Če vam kupec pošlje sliko nakazila, se prepričajte, da je nakazilo res prišlo na vaš račun. Znani so primeri, ko so kupci prodajalcu poslali sliko nakazila, češ da se jim mudi in naj prodajalec takoj odpošlje predmet. Prodajalec je predmet odposlal, kupec pa je medtem preklical nakazilo. Nekateri prevaranti gredo celo tako daleč, da ponaredijo sliko nakazila. Zato počakajte in prispelost nakazila preverite sami na svojem tekočem računu. Predmeta pa ne odpošiljajte, dokler nakazilo ni razvidno na vašem računu.

Predmet dobro zapakirajte

Nič ni bolj žalostnega, če k vam prispe paket s polomljeno vsebino. Ugotavljanje, kdo je kriv, je sizifovo delo. Zato bodite odgovoren prodajalec in predmet dobro zapakirajte. Uporabite lahko časopisni papir, plastične vrečke, škatle. Kupcu je vseeno za izgled embalaže, glavno da predmet k njemu pride nepoškodovan.

Če prodajate lomljive, zelo težke ali velike predmete, pa se raje domenite za osebni prevzem.

Veliko sreče pri prodaji! Znebite se neuporabljanih stvari in zaslužite nekaj denarja, ter hkrati omogočite ostalim nekaj prihranka, saj jim ne bo potrebno kupovati novih stvari.

POŠLJI NAPREJ